Fiat Uno Club Bulgaria Форуми



Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Предишната тема

Следващата тема
Напишете отговор Страница 1 от 1
    Легендата Fiat Uno официално влезе в историята
Автор Съобщение
FIRE NG
Администратор


Регистриран на: 31 Мар 2007
Мнения: 305
Местожителство: София
Мнение Легендата Fiat Uno официално влезе в историята Отговорете с цитат
Последната бройка от легендарния модел слезе от конвейера

http://automedia.investor.bg/files/articles_body/2013-12/Fiat-Uno_1990_800x600_wallpaper_04.jpg

Един от легендарните автомобили официално влезе в историята. Последната бройка на Fiat Uno слезе от конвейера на завода на италианците в Бразилия. Всъщност Италия и цяла Европа се простиха с Uno още през 1995 г., но под името Fiat Mille автомобилът продължи да се произвежда в Южна Америка до средата на този месец.

От 1983 г. досега от модела са продадени 8 800 000 бройки в най-различни модификации. Негов автор е Виторио Гидела, който се наема да създаде машина, която да бъде достоен наследник и приемник на популярните Fiat 127 и Fiat 850. Новият автомобил дава началото на нова ера за италианската марка.

Дизайнът на машината е поверен не на кого да е, а на ателието Giugiaro, което създава съвременен вид на колата. Той заедно с гръмко звучащото Uno играят сериозна роля за успеха. Амбициите на Fiat са огромни и неслучайно дебютът на модела се е състоял на Кейп Канаверал – сърцето на космическата програма на САЩ.

Опитът на италианците да превземат Америка с подобна кола е неуспешен, но с другите пазари нещата не стоят така. Моделът бързо се налага в Европа и Южна Америка, като излиза в две модификации – с 3 и с 5 врати. Първоначално се предлага в 3 версии – с индекси 45, 55 и 70 и в нива на оборудване S или ES. Последното означава „спестяване на енергия”.

Автомобилът по това време е достъпен с бензинови мотори с обем 0.9, 1.1 и 1.3 литра, като към тях малко по-късно е добавен е 1.3-литров дизел с мощност 45 к.с. Задното окачване е независимо, а отпред се залага на MacPherson. Още тогава Uno може да се похвали с дискови спирачки отпред и барабанни механизми отзад.

Характерният дизайн, просторният салон и икономичните мотори са основните причини за популярността на Uno, който през 1984 г. става „Автомобил на годината”. Тогава излиза моделът Uno SX, а година по-късно гамата двигателите е обновена, като в нея влиза 1.0-литров мотор FIRE с мощност 45 к.с. Моделът Uno 55 получава двоени карбуратор, което позволява мощността да достигне 58 к.с. И това става причина той да бъде прекръстен на Uno 60.

Интересното е, че оригиналният дизайн на Giugiaro първоначално е предназначен за автомобилите на Lancia. В края на 70-те години Джан-Марио Росиньоло, генерален директор на Fiat SpA, дава нареждане за създаване на приемник на Lancia A112 (Autobianchi A112), но след това е решено, че приоритет трябва да имат моделите на Fiat и дизайнът е даден именно на Uno.

Феновете на високите скорости също получават своето, след като през 1985 г. Fiat в сътрудничество с ателието Abarth започва производство на потресаващия за времето си Uno Turbo IE с двигател с обем 1301 куб.см и мощност 105 к.с. Той разполага със системата Antiskid – аналог на сегашната ABS. Този автомобил ускорява от 0 до 100 км/ч за 8 секунди и вдига 200 км/ч. От спортния Bertone Fiat X1/9 машината е получила електронната система за впръскване на горивото и турбина с водно охлаждане. По това време излиза и първото Uno с турбо-дизелов мотор – 1.4 литра и мощност 70 к.с.

В същия период стартира и производството в Бразилия. Моделите Uno CS и Duna се провалят в Европа, но стандартното Uno продължава да се радва на огромна популярност. И през 1985 г. преодолява границата от 1 млн. продажби.

Второто Uno получава 1.7-литров дизел от Fiat Ritmo през 1988 г. Моделът е показан на изложението във Франкфурт с преработен дизайн, но въпреки това си остава лесно разпознаваем. Благодарение на успехите на модела Fiat успява да роботизира напълно завода си в Ривалта, което позволява годишно производство от 450 000 бройки.

Отново през 1988 г. излизат няколко специални версии като Uno Sting. Те намират място между Uno и Uno С. След това се нареждат Uno 60, Uno 70 и Uno Turbo, разполагащ със 118 к.с. Версията 60 S от своя страна става основа на Uno Selecta, който получава вариаторна трансмисия.

Мястото на Uno през 1995 г. в Италия и Европа бе заето от Fiat Punto, който също скоро ще отиде в историята. И ще бъде заменен от нов модел от клас В, създаден на базата на Fiat 500. Успехът на Uno обаче си остава грандиозен, тъй като моделът заема осмо място в историята по продажби.

Източник:
Стрелка http://www.investor.bg/
_________________
Fiat Uno(146E) 1.0 i.e S - "powered by FIRE 8V"
Fiat Idea(350) 1.9 mJet 8V 'Emotion'
Fiat Bravo(198) 1.4 tJet 120 'Emotion'
Fiat Punto(188) 1.2 16V 'ELX Speedgear'
Fiat Regatta 1.9 DS
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Напишете отговор Страница 1 от 1
Идете на:  

 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети